Bila Neuron berkembang

Banner created with MyBannerMaker.com

Teman Seperjuangan

Tuesday, February 1, 2011

Servis!!

Assalamualaikum....
Kali ni den ceghita pulok pasal servis.Apa yang nak diservis haaa!! yang itu kita kita tak tau.
Adakah nak servis kete, servis kudo, membalas servis badominton ataupon servis tax!!Kali ni den nak ceghita pasal tebiat mengservis telinga ataupon dalam bahasa melayu kuno ialah korek telinga.uishhh kalau time korek telinga mesti feeling gilokan sampai berkodut-kodut muko koghang. Nih nak story sikit bahaya gejala mengorek nih. Time den kecik-kecik dulo, sekarang pon ado jugak kot kalau den tetibo jadi pokak ataupon deria pendengaran kurang maso omak den panggil,omak den pasti menarik telinga dio, oiitt silap mestilah telinga den takkan telingo mak den pulok, sambil beri nasihat "korek lah telingo akau tu!, dah berbuih mulot omak nih panggil akau, akau buek pokak yo". Akibat terbiasa mengorek telinga dari kecik, tebiat tu den masih praktikkan hingga kini dan semakin fofular di sekitar Amerika Tengah dan Kepulauan Solomon. T**i telinga hasil mixture of serumen+debu+kotoran+bulu telingo+lelemak yang terbahagi kepaa dua iaitu jenis soft atau hard yang bergantung pada faktor genetik.

Ni  nak story bahaya mengorek telingo yang konon atau sering dimomokan untuk tujuan pembersihan ataupon penyucian telingo. Alat yang sering digunakan untuk menjalankan misi nih selalunya putik kapas atau yang lebih xtream besi, pin, kunci moto atau uma ataupon pensil kawan-kawan. For informasi, bila kito korek je telingo, t**i telinga akan terjerumus ke dalam dan terbenam dalam telinga seterusnya menyumbat saluran telinga, Yang pengguna besi pulak boleh melukakan telinga dan menembusi gegendang telinga yang akan membentuk nanah di liang telinga dan belakang telinga. Nanah yang banyak menyebabkan telinga boleh pecah dan bocor. Bahaya oooo, boleh hilang telinga silap-silap Goblin lagi ensem dari kite nanti.
Oleh tu, tak usah rajin sangat bersih telinga tu, sebab lapisan kulit telinga ada mekanisme pembersih dan cecair di dalamnya boleh memerangkap debu, serangga. Tapi kalau sampai dah terhambur keluar tu, jangan buat-buat tak tau pulok, p lah cuci oghang pon tak berani nak dekat macam tu. Karang tersebar pulak kat baju ataupon penyakit telinga kaki dan mulut.


6 comments:

 1. sejak bila wolf telinga cm arnab...

  ReplyDelete
 2. iema:wolf tu dimutasikan bg nmpak comei...
  feat:kotor yg berunsur naasihat tak pa.

  ReplyDelete
 3. kalau nanah,xpun gegendang bocor,abeslah pekak nanti..jagalah telinga anda :p tak servis t pun leh jd pekak,hoho

  ReplyDelete
 4. aida: tp servis jgn kerap2...klu meter dh lbey 2000km bru servis...hhaaa

  ReplyDelete
 5. betul2x..doctor yg ngajar kami puna da ckp.jgn korek tlinga..nnti cedera.huhu..hye awk,,saya jenguk blog awk ni..hehe..jgn lupa jenguk saya punya lak..followtaw.hehe..alief tunggu...huhu..trima kasih awk...alief tunggu..nice info...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...